Som jag berättat tidigare bodde vi i Vålådalen hela veckan innan årets AXA Fjällmaraton. Som fjällrookiefamilj var det en perfekt plats att introducera barnen (4 och 8 år) för vandring.
Vålådalens fjällstation
Eftersom vi inte har bil eller körkort var det smidigt att åka upp med nattåget till Undersåker och ta buss/taxi till fjällstationen. Vålådalen har en hel del olika former av boenden att erbjuda, från timmerstugor till moderna hotellrum. Vi hyrde en stuga med kök och 4 bäddar.
Boende får tillgång till cyklar, bastu och badtunnor mm. Enligt fjällstationens hemsida kan man även hyra tält, fiskeutrustning och annat, men det stämmer inte riktigt. Det mesta verkade vara på villovägar när vi frågade.
Fjällstationen har en butik med basvaror. Utbudet är lite tråkigt och man skulle vilja ha mer lokala delikatesser som komplement till det man själv har plockat med sig.
Överlag är vi väldigt nöjda med vistelsen och kommer göra om samma upplägg i samband med nästa års fjällmaraton.
Det finns en hel del leder i Vålådalen med varierande längd och svårighetsgrad. Vädret är nyckfullt så man får vara beredd på det mesta. I år var det t ex fortfarande snö på de högsta topparna.
Led 284 Nulltjärnsrundan
Led 284 startar vid fjällstationen och går genom vacker fjällnatur fram till Nulltjärn där man kan ta sig ett dopp om man känner för det. Hemvägen som går via fjällstationens milspår är tråkigare och ganska dåligt markerad. Total sträcka ca 8 km.
Led 285 Ottfjällstoppen
Vandringen till Ottfjällstoppen var den tuffaste strapatsen. Totalt blev det över 600 höjdmeter till den Östra Ottfjälltoppen som ligger 1265 m.ö.h. Väl uppe på toppen bjuds man på en fantastisk utsikt över bl a Ottsjön. Total sträcka ca 11 km.
Nipans vindskydd
Efter ett par kilometers promenad längst med led 283 kommer man till Nipans vindskydd. En perfekt plats för en fikapaus. Fortsätter man på leden kommer man fram till Blanktjärnarna.