Klar för UTMB 2021!

UTMB finsher 2017

Jag kan redan nu börja planera för nästa års UTMB eftersom jag har en garanterad startplats p.g.a. jag dragit nitlott i lotteriet två år i rad och ansökningspoängen för 2021 redan är fixade. Detta var sista chansen med den gamla antagningssystemet.

Förra veckan fick jag ett mail från UTMB som meddelade att jag var klar för UTMB 2021 förutsatt att jag sökte och hade poängen. De 10 ITRA-poäng som krävs för UTMB samlade jag i och med förra årets High Coast Ultra 130 km och Trans Scania.

Det känns riktigt skönt att jag redan nu kunna börja planera lite. Backträningen, som varit obefintlig det senaste året, ska smygas igång så småningom för att nå sin kulmen de sista 3 månaderna innan loppet. Och jobbiga saker som boende kan fixas utan stress.

UTMB verkar vara det lopp som flest hört talas om när det kommer till långa bergslopp och det ligger fortfarande på många ultralöpares bucket list. I alla fall om jag ska utgå från alla reaktioner och kommentarer jag fått när jag postat om min startplats.

Nya regler för UTMB-ansökan

I fortsättningen kan man söka via ett lotteri eller genom att samla på sig Running Stones som man får om man klara ”by UTMB”- eller UTWT-lopp. För att vara med i lotteriet kvävs 10 ITRA-poäng insamlade under två lopp inom loppet av två år.

Det krävs 18 running stones för att kunna söka och vara direktkvalifiserad till UTMB. Du kan få 18 stenar som mest i ett ”by UTMB”-lopp och max 6 stenar i ett UTWT-lopp. Running stones har en livslängd på fyra år.

Om man drar en nitlott i lotteriet få man en extra lott till nästa år. Varje missat år ger en extra lott. Möjligheten att få en garanterad plats efter två missade år finns inte längre. Man kan dock byta in sina running stones för att öka chanserna om man inte har tillräckligt med stenar för att direktkvalifisera sig, en sten ger en extra lott.

Lista på ”by UTMB”- och alla andra kvalificeringslopp finns så klart på utmbmontblanc.com. Hmmm… Tror detta var allt. Att det ska vara så komplicerat att springa. Pust.

Det ska bli intressant att se hur oddsen blir i lotteriet och hur många som springer lopp med UTMB-stämpel för att direktkvalificera sig. Och hur kommer Coronaviruset påverka loppcirkusen?

Kristian

Om Kristian

Jag gillar att springa, helst långt. Ibland blir det ultralångt. Löpning är helt klart den bästa terapin och jag har tydligen en hel del att reda ut. Följ mig på Instagram, Twitter och Facebook.

Prenumerera på inläggen via RSS, Feedly eller e-post.