Trans Scania 246 km – tredje gången gillt

På fredag är det dags för mitt tredje Trans Scania. Jag har tagit mig i mål de tidigare gångerna, men inte lyckats hålla ihop loppets alla 246 km. Avslutningen av loppen har alltid varit allt annat än vacker.

Keps Trans Scania

Trans Scania är lika långt som Spartathlon, men jag ser det mer som en halv-variant av Last Annual Vol State med sina 500 km genom Tennessee. Det är mer äventyrslöpning där man kan välja att ha support eller klara sig på egen hand med hjälp av en drop bag (som passeras två gånger) och det som Skåne har att erbjuda när man kommer till befolkade områden.

Social distansering är inget problem för loppet. De 20 startande sprids snabbt ut. Alla har sitt eget tempo och sin plan. Ofta är det flera kilometer mellan varje löpare.

Trans Scania karta.

I år ser det ut att bli soligt och varmt. Så har det varit första dygnet de tidigare gångerna också. Sedan har regn och storm förändrat förutsättningarna.

Hur jag ska ta mig i mål med ett leende

  1. Kom till start. Träningen är gjord. Självklart hade jag velat göra mer. Förra sommaren stoppade mitt knä mycket av mängdträningen. I år var det en benhinneinflamation som gjorde att jag fick dra ned lite på löpningen. Det viktigaste är att vara utvilad och hungrig på äventyr när man väl står på startbryggan.
  2. Packa smart. Ta med lagom mycket och utnyttja butiker, pizzerior och kiosker till att fylla på med energi.
  3. Ta hand om skavanker direkt. Förra året rasade mina fötter på grund av mitt val av strumpor. Jag försökte rädda dem med Sportslick, omplåstring och strumpbyte men det var för sent.
  4. Var flexibel. Saker förändras hela tiden, därför har jag ingen detaljerad plan. Det finns vissa tider jag måste ha koll på för att inte missa butikers öppettider osv. Rutinen från tidigare år är ett stort plus.
  5. Sov om det behövs. För mig har sömnbristen nog varit den största faktorn till missären i sluttampen av loppet. Efter 40 timmar är jag en ynklig figur som lätt tappar fokus.
  6. Ge inte upp. Det kommer göra ont och tankarna att bryta är ständigt närvarande, men ge inte upp. Det är så värt allt slit när man väl springer i mål efter 246 km.
  7. Ha kul. Alltid.

Följ loppet på transscania2020.legendstracking.com

Kristian

Om Kristian

Jag gillar att springa, helst långt. Ibland blir det ultralångt. Löpning är helt klart den bästa terapin och jag har tydligen en hel del att reda ut. Följ mig på Instagram, Twitter och Facebook.

Prenumerera på inläggen via RSS, Feedly eller e-post.