Mitt träningsprogram, eller snarare ickeprogram

TräningsdagsJag har fått en del frågor om hur jag tränar och om jag följer något träningsprogram. Svaret är att jag inte följer något speciellt program, men jag har vissa rutiner som jag följt den senaste tiden.

 • Det blir oftast 5 pass i veckan.
 • På vardagar är det transportlöpning eller kvalitetspass som gäller.
 • Dubbla långpass på helgerna, back-to-back (om jag hinner).
 • 2–3 hårdare veckor varvas med en lugnare vecka.
 • Veckan innan ett större lopp trappar jag ner träningen en aning.
 • Efter lopp försöker jag köra aktiv återhämtning. Inte så långa pass, men jag håller igång iaf.

När det gäller mängd så försöker jag få ihop minst lika många kilometer per vecka som loppet jag tränar inför är långt. Denna regel är svår att följa nu när jag springer lopp som är upp till 100 miles. Inför mitt första marathon var det 42 km som gällde. På senare tid är 42 km någon typ av skamgräns.

Tidigare har jag följt Szalkais program på marathon.se inför t ex Stockholm Marathon och Lidingöloppet, men tröttnat på att varje pass har ett specifikt syfte och mål. Jag vill ha frihet, låta kroppen bestämma fart och distans.

Träning inför ultramarathon

Man blir bra på det man tränar på, sägs det. För mig är långpassen grunden till allt. Hinner man bara ett pass i vecka så är det detta man ska prioritera. Tiden på fötterna är viktigast, tempot sekundärt. Kroppen ska vänjas vid att jobba under lång tid. Även energi- och vätskeintaget måste finslipas.

På senare tid har jag ökat mängden back- och terränglöpning för att förbättra min löpstyrka. Rena intervaller är dock fortfarande en bristvara på löpkontot. Vissa lopp springer jag enbart som tempopass.

Egentligen tränar jag alldeles för lite för att hålla på med ultralöpning. Det har funkar hyfsat ändå tycker jag.

2 thoughts on “Mitt träningsprogram, eller snarare ickeprogram

  • Klarade 4 timmar på andra försöket. Jag slarvade en hel del med kvalitetspassen. Program är inte min grej, men det gav en hint om vad som krävs.
   Den 5 sep 2015 07:51 skrev ”Disqus” :

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
Hemsida