Sveriges tuffaste 100 miles-lopp

Idag påminde Facebook om att det var 2 år sedan jag tog mig i mål på GAX 100 miles. Eftersom jag sprungit fem av de “största” 100 miles-loppen i Sverige får jag ofta frågan om vilket som är tuffast. Svaret är nog fortfarande GAX 100. Loppet har många utmaningar.

GAX 100 miles

Banan är av A till B-typ som kräver en del navigering. Terrängen är varierande, med en lång strandlöpning under natten. Energi, vätska och dropbags måste planeras. Sedan har vädret spelat en stor roll de senaste åren. 2014 var det en storm som ställde till det. Förra året var värmen boven.

Om jag ska ranka resten av 100-milesarna som jag sprungit så hamnar loppen med varvbana längst ned i tuffhetsskalan. Att springa varv kan kännas tråkigt, men det ger också en trygghet och underlättar logistiken med energi och utrustning.

Jag gjorde min 100 miles-debut på Black River Run 2013. BRR:s varv är 16 km, med ca 15% stigar och resten motionsspår, grusvägar och lite asfalt. Banan är lagom varierande för att man inte ska bli uttråkad.

TEC 100, Täby Extreme Challenge, har tuffat till sig med nya banan. Varvet är 11,5 km med lite mer stiglöpning än tidigare.

Arctic Ultra i Arvika har ändrat sin bana en aning sedan jag sprang loppen 2014 så jag har inte riktigt koll hur det är nu. Varvet är dock fortfarande 10 km. Det var mestadels gång- och cykelvägar när jag deltog. Utmaningen med loppet är årstiden. Kylan kan göra det riktigt jobbigt.

Avslutningsvis har vi nykomlingen BUM 100, Borås Ultra Marathon. Banan är en vändbana vilket kan kännas mentalt jobbigt, men eftersom man passerar platserna under olika tider på dygnet så tänker man inte så mycket på det. Man hinner samla på sig en hel del höjdmeter på den kuperade färden mellan Borås och Skatås och tillbaka.

Om jag ska ranka loppen efter det jag upplevt när jag sprungit dom så blir listan följande:

Sveriges tuffaste 100 miles-lopp

  1. GAX 100
  2. BUM 100
  3. Arctic Ultra
  4. TEC 100
  5. Black River Run

Sedan finns det säkert både kortare och längre lopp som är jobbigare och mer utmanande. T.ex. verkar High Coast Ultra med sina 129 km och 3600 höjdmeter riktigt krävande. Jag har aldrig jagat tuffa lopp för sakens skulle utan låtit äventyret och lusten bestämma vad jag ska springa.

Nästa helg avgörs årets upplaga av GAX 100 miles. Lycka till allihopa och hoppas vädergudarna är snällare i år.

Kristian

Om Kristian

Jag gillar att springa, helst långt. Ibland blir det ultralångt. Löpning är helt klart den bästa terapin och jag har tydligen en hel del att reda ut. Följ mig på Instagram, Twitter och Facebook.

Prenumerera på inläggen via RSS, Feedly eller e-post.