Rädda sommarens löpning

Jag tycker det är jobbigt att springa när det är varmt, därför tänkte jag tipsa om några saker som kan underlätta sommarens löpning. Självklart kan man välja att springa tidigt på morgonen eller sent på kvällen för att slippa den värsta hettan.

Sommartips löpning

Vätskeryggsäck

Jag svettas kopiöst när det är varmt. Jag gjorde ett test inför GAX 100 miles som visade att jag tappade 2 liter vätska under 90 minuters löpning. Därför måste jag ha med mig mycket vatten under långpassen. En liten ryggsäck med vätskeblåsa är perfekt för att få med sig vätska, salt, Sportslick och annat som kan behövas under timmarna i den stekande solen.

Tennisboll

Det blir kanske mer löpning än vanligt när man är ledig. Då kan det vara bra att använda en tennisboll (eller valfritt annat runt objekt) för att massera trötta och stela muskler.

Nya löparskor

Om motivationen tryter så kan ett par nya skor hjälpa en att ta sig ut. Det har lurat mig många gånger. Glöm inte att springa lite barfota i gräset eller på stranden också.

Keps

Spring i din egen miniskugga. Kepsen skyddar knopp och nästipp från att bli solbränd, vänd på kepsen för att ge nacken skugga när solen är dig hack i häl. Använd solkräm för att vara extra säker. Du kan även fylla kepsen med isbitar när du ska ut för att få ytterligare svalka. Isbitar i en buff runt nacken eller handlederna är också skönt.

Svettåliga hörlurar

Svettåliga (och trådlösa) hörlurar gör att du kan förena nytta med nöje. Lyssna på Sommar i P1, en ljudbok eller det senaste poddavsnittet medan du loggar sommarens kilometer. Jag har använt mina Sony SBH70 Bluetooth-hörlurar under drygt ett år och de verkar tåla en hel del.

Återhämtning efter löpning

Återhämtning

Återställ vätskebalansen med Resorb Sport, kall (alkoholfri) öl eller varför inte en uppfriskande lemonad. Mikkellers Drink’In The Sun med sina 0,3% var förra sommarens favorit efter löppasset och den funkar fortfarande alldeles utmärkt. Citron, socker, vatten och några isbitar är svårslaget en varm sommardag. Googla för exakt recept så får du säkert även tips på syltburkar, färgglada sugrör och upplägg för din nästa likeraket på Instagram.

Kristian

Om Kristian

Jag gillar att springa, helst långt. Ibland blir det ultralångt. Löpning är helt klart den bästa terapin och jag har tydligen en hel del att reda ut. Följ mig på Instagram, Twitter och Facebook.

Prenumerera på inläggen via RSS, Feedly eller e-post.

2 thoughts on “Rädda sommarens löpning

  1. Den är märklig den där känslan av att tappa kraft för att man svettats ut för mycket salt och kroppen slår på säkerhetssystemen – dvs stänger ned all aktivitet. Det är inte den där välbekanta kolhydrat-paniken, utan en trötthet som smyger sig på. Väldigt irriterande. Jag hittade 500g elektrolyt-mix som troligen räcker även till barnbarnen på MyProtein http://goo.gl/3rpLx3 och blandar egen sportdryck med druvsocker+strösocker+elektrolyter. Annars är Seltin mineralsalt en nästan lika bra blandning av natrium- och kalium-salter med magnesium för typ 10 spänn på ICA.

Comments are closed.