Uppgradera till nya Suunto Spartan?

För en månad sedan meddelade Suunto att de skulle släppa en ny GPS-klocka, Suunto Spartan Ultra. Specifikationerna var luddigt formulerade. Man fick inte veta så mycket mer än att klockan skulle ha färgskärm, aktivitetsmätning dygnet runt och stöd för en massa olika sportaktiviteter.

GPS-klocka Suunto Spartan Ultra

Igår introducerades Suunto Spartan Sport och samtidigt fick man veta lite mer om Suunto Spartan-familjen. Suunto Spartan Ultra har bl.a. barometrisk höjdmätning, 26 timmars batteritid vid aktivitet och vibrerande aviseringar (äntligen!). Touchskärmen kan visa grafer eller upp till 7 sportspecifika datafält per sida mm. Mjukvarumässigt har det också hänt en hel del t.ex. försvinner de egna apparna initialt i alla fall.

Suunto Spartan Ultra och Sport

Spartan Sport är en nedbantad variant utan barometrisk höjdmätning och sämre batteritid, precis som hos Ambit-familjen.

Jag köpte Suunto Ambit när den lanserades 2012. Klockan saknade då en del basala funktioner som fixades till med några uppdateringar. När Ambit2 kom uppgraderade jag för att få bättre batteritid och nya funktioner som kadensmätning mm.

Den tredje generationen Ambit fick stöd för synkning med mobiltelefonen. En funktion som var ”nice to have” men inte så mycket mer.

Förhandsboka Suunto Spartan?

Man kan förhandsboka Suunto Spartan redan nu för att få sitt exemplar i augusti (Spartan Ultra) eller september (Spartan Sport). Jag sitter nöjd tills det börjar dyka upp recensioner och tester, sedan får jag se om det är värt att investera i en ny klocka. Priset avskräcker dock vid en första anblick: Suunto Spartan Ultra fr. 6100 kr och Spartan Sport fr. 4700 kr.

Uppdatering, okt 2016: Tyvärr verkar det som Suunto släppte klockan alldeles för tidigt. Precis som de gjorde med den första Ambit-klockan. Trots ett flertal uppdateringar av mjukvaran så saknas många funktioner fortfarande. Recensionerna som börjat dyka upp är mestadels negativa.

Bilderna kommer från Suunto.

Kristian

Om Kristian

Jag gillar att springa, helst långt. Ibland blir det ultralångt. Löpning är helt klart den bästa terapin och jag har tydligen en hel del att reda ut. Följ mig på Instagram, Twitter och Facebook.

Prenumerera på inläggen via RSS, Feedly eller e-post.

5 thoughts on “Uppgradera till nya Suunto Spartan?

  1. Jo jag gör nog lika som dig och väntar tills den blir testad, nog för att jag är missnöjd med min Fenix2 men för 6100:- vill jag läsa lite ordentliga tester innan jag bestämmer mig =)

    • Det är märkligt att de är så hemliga. Att inte ens DC Rainmaker fått testa den innan är lite konstigt.

  2. Har kört Suunto Ambit 3 något år men tröttnade och bytte till Garmin Forerunner 235. Pulsmätning på handleden är otroligt bra! Totalt sett nöjd även om det alltid finns saker som inte är fantastiska. Nya Suunton låter ju klart intressant men nu får nog Garmin klockan hänga med ett tag…

    • Många klagar på Garmins optisk HR. Har aldrig testat hur bra det är. Ska bli intressant att se Suuntos lösning som kommer till årsskiftet.

      • Jag har inte märkt någon skillnad mellan Garmins HR och Suuntos klocka med HR strap – också intressant med vilopuls och aktivitetsmätare. Hade problem dock efter en uppdatering men det löste sig efter en uppdatering av en missad komponent.

Comments are closed.