Uppgradera till nya Suunto Spartan?

För en månad sedan meddelade Suunto att de skulle släppa en ny GPS-klocka, Suunto Spartan Ultra. Specifikationerna var luddigt formulerade. Man fick inte veta så mycket mer än att klockan skulle ha färgskärm, aktivitetsmätning dygnet runt och stöd för en massa olika sportaktiviteter.

GPS-klocka Suunto Spartan Ultra

Igår introducerades Suunto Spartan Sport och samtidigt fick man veta lite mer om Suunto Spartan-familjen. Suunto Spartan Ultra har bl.a. barometrisk höjdmätning, 26 timmars batteritid vid aktivitet och vibrerande aviseringar (äntligen!). Touchskärmen kan visa grafer eller upp till 7 sportspecifika datafält per sida mm. Mjukvarumässigt har det också hänt en hel del t.ex. försvinner de egna apparna initialt i alla fall.

Suunto Spartan Ultra och Sport

Spartan Sport är en nedbantad variant utan barometrisk höjdmätning och sämre batteritid, precis som hos Ambit-familjen.

Jag köpte Suunto Ambit när den lanserades 2012. Klockan saknade då en del basala funktioner som fixades till med några uppdateringar. När Ambit2 kom uppgraderade jag för att få bättre batteritid och nya funktioner som kadensmätning mm.

Den tredje generationen Ambit fick stöd för synkning med mobiltelefonen. En funktion som var “nice to have” men inte så mycket mer.

Förhandsboka Suunto Spartan?

Man kan förhandsboka Suunto Spartan redan nu för att få sitt exemplar i augusti (Spartan Ultra) eller september (Spartan Sport). Jag sitter nöjd tills det börjar dyka upp recensioner och tester, sedan får jag se om det är värt att investera i en ny klocka. Priset avskräcker dock vid en första anblick: Suunto Spartan Ultra fr. 6100 kr och Spartan Sport fr. 4700 kr.

Uppdatering, okt 2016: Tyvärr verkar det som Suunto släppte klockan alldeles för tidigt. Precis som de gjorde med den första Ambit-klockan. Trots ett flertal uppdateringar av mjukvaran så saknas många funktioner fortfarande. Recensionerna som börjat dyka upp är mestadels negativa.

Bilderna kommer från Suunto.

Kristian

Om Kristian

Jag gillar att springa, helst långt. Ibland blir det ultralångt. Löpning är helt klart den bästa terapin och jag har tydligen en hel del att reda ut. Följ mig på Instagram, Twitter och Facebook.

Prenumerera på inläggen via RSS, Feedly eller e-post.