Två Sjöar Runt XL – extra långt fartpass

Igår brände jag av ett motionslopp precis som på den gamla (goda) tiden, innan alla ultror. Två Sjöar Runt är ett av de mest klassiska loppen med sina över 50 år på nacken. Jag valde XL-varianten som är tre varv runt de två sjöarna, Råstasjön och Lötsjön. Totalt blir det 16,7 km.

Två sjöar Runt XL

Målet med dagen var att få till ett längre fartpass med draghjälp. Jag tycker det var skönt att distansen är lite udda så man slapp tänka på mil- eller halvmarathonpers. Vinterns träning har inte direkt varit fartbetonat även om jag försökt att snäppa upp mig lite. Jag lyssnade på Mikael Ekvall i Maratonpodden under resan till Sundbyberg i hopp om att det skulle ge en extra boost.

Loppet startar på Sundbybergs IP. Banan går på asfalt och grusvägar, genom bostadsområden och runt sjöarna. Man får sicksacka mellan söndagsflanörer, hundar, fågelskådare, änder och gäss. Det finns ett par backar som ger en extra krydda till loppet. Vid varvningen är det som segast med en klättring upp till idrottsplatsen som sedan leder till ännu en backe i början av banan.

Första varvet började i lite för snabbt tempo. Hade en klunga som jag hängde med halvvägs innan jag insåg att det inte skulle hålla hela sträckan. Ute på andra varvet hade benen vaknat till liv och jag hittade ett tempo som kändes ok. Tyvärr hittade jag ingen rygg/rumpa att följa utan fick tugga på själv resten av loppet.

Innan start hade jag kollat upp vilket tempo som krävdes för att komma under 1:20 och jag lyckades pricka in det ganska bra med mina 1:19:47.

Två sjöar Runt tävlingssklass

Jag hann se starten för 11,2 km-varianten, som räknas som tävlingsklass och lockar de snabbaste löparna, innan det var dags att bege sig hem. Med 3 km transportlöpning till och från pendeltågsstationen blev det en godkänd dag mängdmässigt också.

Kristian

Om Kristian

Jag gillar att springa, helst långt. Ibland blir det ultralångt. Löpning är helt klart den bästa terapin och jag har tydligen en hel del att reda ut. Följ mig på Instagram, Twitter och Facebook.

Prenumerera på inläggen via RSS, Feedly eller e-post.

2 thoughts on “Två Sjöar Runt XL – extra långt fartpass

  1. Härligt jobbat! Kul att du lyssnade på Maratonpodden!

    • Tack Petra. Klart man lyssnar på podden 🙂
      Det var ett bra snack med Mikael. Alltid intressant att få en inblick i hur eliten tränar och tänker.

Comments are closed.