Utrustning för GAX 100 miles

Hittade ett utkast med en genomgång av vad jag hade med mig till GAX 100 miles för ett år sedan. Loppet går ju nu i helgen så det kan kanske vara lite intressant att publicera det till slut även fast det verkar finnas fler vätskestationer i år osv. Lycka till alla som ska springa!

Jag såg GAX 100 som ett upplevelselopp. Och det blev det. Läs lopprapporten, om du inte redan har gjort det. Detta inlägg kommer bara innehålla ett rabblande av utrustning och annat jag kommit på efter loppet.

Tidsmässigt trodde jag att 24 timmar skulle räcka för att ta sig runt de 161 kilometrarna på Österlenleden.

Tider och placeringar

 • 44 km: 5:10:03 (16)
 • 80 km: 10:32:25 (13)
 • 130 km: 19:00:00 (9)
 • 161 km: 24:53:00 (8)

Utrustning GAX 100

Utrustning från start

 • Kläder: keps (Salomon), tunn långärmad tröja (Craft), komressionsshorts (2XU), shorts (Houdini), vadkompression (Kompressport), strumpor (Injinji), buff (Inov-8)
 • Skor: Pearl Izumi Trail M2
 • Ryggsäck (Camelbak): 1,5 liter vatten, t-shirt (Icebreaker), energigel utan koffein (Hammer, Squeesy, GU), salttabletter (Saltstick), Resorb Sport, Sportslick, överlevnadsfilt, kompass, mobiltelefon, hörlurar
 • Handhållen flaska (Nathan): Hammer Perpetuem (4-timmarsblandning)

GAX 100 drop bags

Depå 1, Magleberg: 44 km (Vätska, energi och dropbag)

I dropbagen: Delicatoboll, Grape Tonic, Resorb Sport, saltlakrits, Hammer Perpetuem (för 2 timmar) och påfyllning av geler (utan koffein).

Allt från dropbagen gick åt i princip. Jag drack lite cola och tog något från bordet också. Den handhållna flaskan fylldes på med Perpetuem och blåsan med vatten.

Depå 2: 60 km (Obemannad med vätska)

Den handhållna flaskan fylldes på med Perpetuem (som jag hade med från föregående depå) och vätskeblåsan med vatten. Jag tog även en Resorb Sport.

Depå 3, Haväng: 80 km (Vätska, energi och dropbag)

I dropbagen: havreboll, Champis, Resorb Sport, Hammer Perpetuem (för 4 timmar), påfyllning av geler (med koffein), Wildchips, torra strumpor, 2 st pannlampor (Silva & Black Diamond), arm sleeves (Salomon), vindjacka (Haglöfs), buff, Haglöfs Gram 3 midjeväska.

All utrustning låg packad i midjeväskan som jag tog med resten av loppet. Energimässigt blev de cola, smågodis och chips, har jag för mig. Havrebollen såg oätlig ut efter en dag i dropbagen. Jag skippade den grillade korven vid stationen. (Den handhållna flaskan fylldes på med Perpetuem och blåsan med vatten.)

Depå 4: 118 km (Obemannad med vätska)

Denna depå missade vi. Det stod ett par bilar och blinkade välkomnande vid hamnen och vi svängde av åt fel håll och bommade därmed stationen med några meter. Missen reparerades på hamnkrogen där vi fick fylla på vattnet.

Depå 5, Sandhammaren: 130 km (Vätska, energi och dropbag)

I dropbagen: Delicatoboll, Grape Tonic, Resorb Sport, Hammer Perpetuem (för 3 timmar), påfyllning av geler, nya skor (Nike Wildhorse).

Jag bytte inte skor. Det var ingen idé. Jag försökte få upp värmen med varm blåbärssoppa och kaffe.

Lärdomar

 • Jag borde varit mer aktiv när det gäller navigeringen. Mest för att själv ha bättre koll på vad som väntade.
 • Ta med en ordentlig regnjacka. Det var inte så kul att ligga på gränsen till hypotermi när det var som värst.
 • Gaiters hade varit bra.
Kristian

Om Kristian

Jag gillar att springa, helst långt. Ibland blir det ultralångt. Löpning är helt klart den bästa terapin och jag har tydligen en hel del att reda ut. Följ mig på Instagram, Twitter och Facebook.

Prenumerera på inläggen via RSS, Feedly eller e-post.