Skruvdubbar och vinterlöpning

Efter att först ha testat BestGrip-dubbarna i skogen har jag under några veckor haft möjlighet att testa dem på lite olika vinterunderlag.

Vinterlöpning

Ståldubbar vid vinterväglag

På is och hårt packad snö ger dubbarna ett helt ok grepp. Man får dock vara lite extra försiktig vid skarpa svängar osv. När man springer på dåligt plogade vägar och i snömodd gör ståldubbarna ingen större nytta utan då är en grovt mönstrad sula att föredra.

Jag har även sprungit på ren asfalt i några mil utan att skruvdubbarna slitits nämnvärt, dock känner man av dem en aning genom sulan på mina gamla Nike Structure Triax iaf. Och det är kanske inte världens skönaste känsla att höra skrapet på asfalten heller.

Placering av dubbar

Bestgrip och Nike Zoom Structure Triax+ 14

Jag monterade mina dubbar där sulan är som mest sliten och foten nuddar marken först. Om man är en utpräglad framfotslöpare eller vill ha bättre grepp vid frånskjutet kan det vara en bra idé att t ex placera dubbar längre fram på skon. Vid terränglöpning är det en fördel att ha fästpunkter i hålfoten för att inte halka när man trampar på rötter.

Sammanfattning

Efter tre vintrar med broddar så tycker jag att BestGrip definitivt är en bättre lösning. De broddar jag testat har slitits ut ganska snabbt och haft en tendens att glida omkring under passet så att man inte riktigt kunnat lita på greppet.

BestGrip är ett utmärkt sätt att väcka liv i ett par gamla slitna skor under vintersäsongen om man inte har lust investera i ett par riktiga dubbade vinterskor. Jag tror dock att minimalistiska löparskor med lite dämpning och tunn sula inte är så bra om man ska dubba själv.

Kristian

Om Kristian

Jag gillar att springa, helst långt. Ibland blir det ultralångt. Löpning är helt klart den bästa terapin och jag har tydligen en hel del att reda ut. Följ mig på Instagram, Twitter och Facebook.

Prenumerera på inläggen via RSS, Feedly eller e-post.