Suunto Ambit HR – för den äventyrlige löparen

Suunto Ambit HR

Har skrivit denna recension i mitt huvud hundra gånger, men inte lyckats få ner det till mina fingrar och tangentbordet. Till en början berodde det nog på att jag inte riktigt visste vad jag tyckte om Suunto Ambit, på senare tid har tidsbristen varit boven.

Jag har alltid gillat Suuntos formspråk. Min första träningklocka var en Suunto T3. Efter den blev det en period med diverse tränings-appar i mobilen. För ett par år sedan bytte jag till Garmins dåtida flaggskepp Forerunner 310XT. Under tiden har jag sneglat på Suuntos Core-serie och försökt hitta en anledning att investera, men tyckt att de är för äventyrsorienterade.

Suunto Ambit är en bra blandning av träning och äventyr. Jag fick mitt exemplar i slutet av mars. I första versionen saknade en hel del funktioner, man kunde t ex inte se träningshistoriken. Som tur är så uppdateras mjukvaran kontinuerligt.

För mig är de starkaste USP:arna just nu:

  • Batteritiden är riktigt bra. Efter Jättelångts 9 timmar hade jag fortfarande 30% kvar av batteriet. Det går även att ändra GPS:ens registreringsfrekvens vilket gör batteritiden ännu längre, upp till 50 timmar. Dock blir noggrannheten på mätningen lidande.
  • Barometrisk höjdmätning är kul om man gillar att tuggar höjdmeter.
  • Designen är riktigt trevlig. Klocka känns gedigen. Den är kanske lite stor men funkar även till vardags.

Det jag saknar är:

  • Funktioner för intervallpass osv. Det är dock på gång i höst enligt Suunto.
  • Det är trist att vissa inställningar bara går att ändra via webbtjänsten Movescount.
  • En virtuell träningskompis ala Garmin vore kul.

För en detaljerat test kan du kika på DC Rainmakers mastodontinlägg. Jag håller med DC Rainmaker om att klockan inte är optimal för vardagsmotionären. Suunto Ambit är lite för dyr och saknar fortfarande vissa funktioner som t ex billigare träningsklockor från Garmin har.

Kristian

Om Kristian

Jag gillar att springa, helst långt. Ibland blir det ultralångt. Löpning är helt klart den bästa terapin och jag har tydligen en hel del att reda ut. Följ mig på Instagram, Twitter och Facebook.

Prenumerera på inläggen via RSS, Feedly eller e-post.

5 thoughts on “Suunto Ambit HR – för den äventyrlige löparen

  1. Jag tycker den verkar i tjockaste laget. Har fortfarande inte lyckats hitta en butik som har ett skyltex att prova. Nu väntar jag på Garmin Fenix. Vi får se vad det blir.

    • På det stora hela är jag nöjd. Just nu sitter jag och väntar på den stora uppdateringen som utlovats i höst. Den skulle göra klockan komplett. Julklappsläge?

Comments are closed.