Test: Suunto Ambit3 Run (HR)

Suunto Ambit3 Run

Efter att ha använt Suunto Ambit HR och Ambit2 HR i över 5 år var det dags att testa den mer avskalade Suunto Ambit3 Run HR. Ambit3 Run är lite tunnare och lättare än klockorna med barometrisk höjdmätning och multisportfunktioner. Första intrycket är ganska plastigt, den osar inte lika mycket kvalité som det andra modellerna gör. Armbandet är mjukt och sitter bra på handleden.

Suunto Ambit3 Run vs. Ambit3 Peak

Suunto Ambit3 Run vs. Ambit3 Peak

Det nya pulsmätaren (Suunto Smart Sensor) är mycket mindre än den tidigare varianten. Kopplingen till klockan sker via Bluetooth istället för ANT, vilket gör det möjligt att para ihop den med t ex mobilen om man vill det. Sensorn lagrar även pulsdatan om uppkopplingen till klockan skulle störas av någon anledning. Den buffrade informationen överförs så fort anslutningen är tillbaka. Själva pulsbandet känns lite sladdrigare än tidigare.

Pulsband Suunto Ambit3

Under skalet känner man igen det mesta. Alla funktioner är riktade mot löpning, vilket gör det lätt att hitta runt bland menyerna. Det finns en ny skärm som visar dagens aktivitet och total återhämningstid. Man kan även har ett stoppur eller timer som en skärm.

En nyhet som kommit i 2.0-uppdateringen är man kan se sin löpeffektivitet under pågående träning och hur man förbättrar sin löpprestationsnivå de senaste 30 dagarna. Allt bygger på Firstbeats analys av pulsdatan man samlar på sig. Det finns även två typer av tester för se sin återhämtning: en som mäter pulsen när man sover och ett snabbtest (när man bara ligger still).

Uppkopplingen till Suunto Movescount-appen sker problemfritt. Det är riktigt smidigt att kunna ladda upp träningspass och ändra inställningar direkt via mobiltelefonen. Möjligheten att skapa en film om träningspasset är lite kul också. Push-meddelanden från mobilen verkar fortfarande var ganska buggigt på Android.

Batteritiden på 10 timmar borde räcka för de flesta som springer lopp upp till 50 miles (80 km). Man kan även sänka intervallerna mellan mättillfällena från 1 till 5 sekunder för att få en batteritid på 15 timmar eller ändra så att mätningen sker med 60 sekunders mellanrum och då räcker batteriet i 100 timmar. Noggrannheten på distansmätningen blir dock lidande.

Suunto Ambit3 Run är ett prisvärt alternativ om man bara har tänkt träna löpning och inte tycker att exakt mätning av höjdmeter per pass är supervikigt. (Resultatet stämmer ändå ganska bra om jag jämför två rundor mätta med eller utan barometrisk höjdmätare.) Den största svagheten är precis som tidigare möjligheten till att programmera intervallpass på ett enkelt sätt. Larm i form av vibration hade också varit trevligt att ha.

Kristian

Om Kristian

Jag gillar att springa, helst långt. Ibland blir det ultralångt. Löpning är helt klart den bästa terapin och jag har tydligen en hel del att reda ut. Följ mig på Instagram, Twitter och Facebook.

Prenumerera på inläggen via RSS, Feedly eller e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
Hemsida